Banner Haas

molenwiel 1500px2000

Vereniging Benthuizer Molenaars (VBM) is door het bestuur van de stichting geautoriseerd om de molen en het maalproces te beheren.

Vanaf het eerste moment, dat duidelijk was dat molen De Haas weer draai- en maalvaardig zou worden, zijn enkele inwoners van Benthuizen begonnen aan een opleiding voor vrijwillig molenaar. Om de werkzaamheden, die bij het molenaarschap horen goed te organiseren, is in 1984 de VBM opgericht.
De Vereniging kent gewone en aspirant-leden.
Gewone leden zijn gediplomeerde molenaars. Aspirant-leden zijn molenaars in opleiding op Korenmolen De Haas, die hun studie nog niet hebben afgerond.

De opleiding tot (algemeen) molenaar wordt verzorgd door het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Na hun examen en vele jaren ervaring zijn enkelen van de molenaars ook opleidingsmolenaar geworden. Dat betekent, dat er met regelmaat leerlingen op De Haas zijn. Velen blijven na hun examen en worden gewoon lid en gaan meedraaien in het rooster.

Om echt korenmolenaar te worden is er nog een vervolgopleiding. Maar door de ervaren molenaars op De Haas wordt deze kennis ook tijdens het werken overgebracht. Zo zijn bijna alle molenaars in staat om meel te produceren.

De vereniging stelt zich ten doel om de molen te draaien en maalvaardig te houden. Wekelijks zijn de molenaars aanwezig om granen te ontvangen en te verwerken tot producten die in de molenwinkel worden verkocht. De vraag in de winkel neemt gestaag toe, en daarmee ook de productie van de molenaars.
Zo wordt momenteel jaarlijks zo’n 15.000 kg aan tarwe en spelt op de molensteen gemalen tot volkorenmeel en speltmeel. Daarnaast produceren de molenaars verschillende soorten bloem. Dit gebeurt door het meel te zeven in de buil (de zeefmachine). Bloem, griezen en zemelen zijn de producten uit de buil. De molenaars mengen dit tot fijne bloem 200, bloem 400, lemairemeel, losse griezen en zemelen. De zemelen gaan momenteel naar een boer als voedingssupplement voor zijn diervoeders.

Daarnaast doen de molenaars veel onderhoudswerk: het wekelijks smeren, kleine reparaties, het bijstellen van onderdelen, het vernieuwen van touwen en schoonhouden van de molen zijn terugkerende werkzaamheden. Ook veel van het (binnen) schilderwerk nemen de molenaars voor hun rekening.
En tenslotte regelen de molenaars het bezoek aan de molen. Vooral op zaterdagen maar ook als er aanvragen zijn om door de week groepsbezoeken af te leggen worden die door de molenaars ingevuld.

De Vereniging vergadert 4 x per jaar en 1 x per jaar met de Stichting Korenmolen De Haas. Vaak terugkerende onderwerpen zijn de halfjaarroosters, de organisatie van molendagen en open monumentendag. Maar ook veiligheid en hygiëne komen regelmatig voorbij.
De samenwerking met de Stichting is onontbeerlijk. De molenaars draaien en de Stichting is eigenaar van de molen en de winkel. Die activiteiten sluiten nauw op elkaar aan en met respect voor de ieders verantwoordelijkheden blijft de molen draaien, in het belang van allen.
De vereniging is altijd op zoek naar nieuwe leden. Ze kunnen op de molen begeleid worden tijdens de opleiding, maar uiteraard ook als gediplomeerd molenaar lid worden van de vereniging. Zolang er maar een bijdrage aan het in stand houden van de molen wordt geleverd.